Dolenjska

Gorenjska

Koroška

Notranjska

Prekmurje

Primorska

Štajerska

Temperature morja

Temperature morja
Vsak izmed nas že komaj čaka poletne dni in kopanje v morju. Da pa bo naša zabava prijetnejša in nas mrzla morska voda ne bo presenetila si oglejte aktualne temperature morja na naši obali. Uživajte na obalah in se ohladite v prijetni morski vodi.

Kaj nam je prineslo vreme v letu 2014

Leto 2014 je bilo v Sloveniji zaznamovano z naravnimi katastrofami, ki so uničile ogromno gozdnih površin in ljudem na najbolj prizadetih območjih povzročile nemalo materialne škode. Vremenska napoved je predvidela vremenske grožnje, kar je ljudem omogočilo, da so se kolikor toliko zavarovali, toda vremenska napoved ni niti približno napovedala katastrof, ki bodo pustile toliko posledic.

ŽLEDOLOMžledomol postojna MOČNO SNEŽENJEsneg POPLAVEpoplave

Žledolom

Največ škode je povzročil žled, ki je za seboj pustil ogromno opustošenih gozdov, saj so pod težo ledu, ki se je oprijemal vej dreves le ta popustila in se zrušila na tla, kar je povzročilo pravo naravno katastrofo, po kateri se bodo naši gozdovi obnavljali še vrsto let. Najhuje je bilo na območju Pivke, Postojne in Ilirske Bistrice, kjer so prebivalci zaradi uničenih električnih napeljav, ostali brez elektrike skoraj teden dni. Posledice žledoloma so na najbolj prizadetih območjih vidne še danes in bodo še vrsto let, saj vsi dobro vemo kako počasi se gozdovi obnavljajo. Vremenska napoved je napovedala žled, toda ne v takšnih razsežnostih, kar je bil vzrok za nemalo težav, s katerimi so se morali odgovorni soočiti.

Picture 1 of 4

Avtor fotografij: Andraž Dolenc

Škoda je narejena, tega spremeniti več ne moremo, lahko pa naravi pomagamo, da si čim prej opomore in ponovno zaživi. Taborniki, gozdarji in veliko prostovoljcev se je odločilo, da bo na takšen ali drugačen način pomagalo, da se posledice žleda čim prej odpravijo. Gozdove je potrebno očistiti, na novo zasaditi in jim tako pomagati, da se bodo v najkrajšem možnem času postavili na noge. Upajmo, da nam bo vremenska napoved v prihodnosti bolj naklonjena in da nas bo žled sedaj nekaj časa pustil na miru.

Poplave

Poplave so v letu 2014 Slovencem predstavljale nemalo težav, saj so bile poplave lansko leto kar pogoste in obsežne. V mesecu Februarju smo imeli težave z žledom, kasneje pa še s poplavami, ko se je ledeni oklep začel topiti. Po Februarskem žledolomu in poplavah pa kljub veliki želji prebivalcev območij, ki jim poplave rade ponagajajo, da bo sedaj nekaj časa zdržalo brez poplav ni bilo uslišano, saj je vremenska napoved jeseni napovedala nov val padavin, ki bodo povzročile hude poplave. Najhuje je bilo na notranjskem in na območju Škofje Loke, kjer je voda povzročila ogromno škode, uničila veliko kleti stanovanjskih objektov, pa tudi vrtovi in njive so utrpeli veliko škode.

poplavljeno območje

Močno sneženje

Zima je pokazala zobe tudi v lanski sezoni, ko je močno sneženje povzročalo nemalo težav v prometu, kljub vztrajnemu trudu zimskih služb, ki so se trudile, da bi ceste čim bolje očistile, kar jim je na nekaterih predelih tudi uspelo. Vremenska napoved je bila na srečo precej natančna, kar je pomenilo, da so se lahko odgovorni dobro pripravili na pošiljke snega, ki nam ga je narava poslala. Nekoliko več težav so imele odgovorne službe v mesecu Februarju, ko je žledolom podrl ogromno dreves, ki so popadala po cestah, kar je delavcem drastično otežilo njihovo delo.

močno sneženje

Rate this post

Podnebne spremembe

Podnebne spremembe
Klimatske spremembe močno vplivajo na podnebne spremembe na celi Zemlji ali pa na posameznih področjih. Te spremembe se občutneje opažajo predvsem v zadnjih letih, ki se dogajajo v veliki meri predvsem zaradi človeških dejavnosti. Vse te dejavnosti bodo vplivale na naraščanje morske gladine, orkane, poplave in potrese.

Informacije

Rate this revision